Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Extra maatregelen tegen opmars Q-koorts

11 jun 08

Om de opmars van Q-koorts te stuiten treft minister van Landbouw Gerda Verburg extra maatregelen.

Zo komt er een meldingsplicht voor boeren met besmette stallen. Bezoek aan stallen van besmette bedrijven is voorlopig taboe, liet de minister dinsdag weten.

Q-koorts is een griepachtige ziekte, die van dier op mens kan worden overgedragen. In ernstige gevallen kunnen mensen longontsteking oplopen. In het gebied tussen Den Bosch en Nijmegen is het aantal besmettingen met Q-koorts de laatste weken opgelopen tot ruim honderd. De extra maatregelen treden donderdag in werking.

Volgens het ministerie houdt de ziekte vooral huis bij melkgeiten- en melkschapenhouders. Het ministerie van Volksgezondheid overlegt met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of bij zelfkazende boeren waar Q-koorts heerst, de rauwe melk gepasteuriseerd moet worden. Consumptie van rauwe producten afkomstig van besmette bedrijven raadt het RIVM af.

Andere maatregelen zijn een uitrijverbod gedurende drie maanden op het uitmesten van de stal en het uitrijden van mest. Ook bekijkt het ministerie of experimenten mogelijk zijn met een nieuw vaccin bij dieren waarmee al proeven lopen in Denemarken en Frankrijk.

Q-koorts stak vorig jaar voor het eerst in het Brabantse Herpen de kop op. Na die uitbraak zijn eerste maatregelen zoals hygiëneadviezen getroffen.

(Bron: ANP)
 

Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief