Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Margarita de Bourbon de Parme

24 feb 03

Is: Een Nederlandse prinses. Ze is de oudste dochter van prinses Irene en haar voormalige echtgenoot Carel Hugo de Bourbon de Parme, graaf van Parma. Margarita staat op dit moment in de schijnwerpers omdat zij en haar echtgenoot, Edwin de Roy van Zuydewijn, in weekblad HP/De Tijd uit de school hebben geklapt over het reilen en zeilen van de koninklijke familie.

Bovendien heeft het paar de Nederlandse staat aangeklaagd, omdat het bedrijf van Edwin de Roy van Zuydewijn, Fincentives in het verleden door toedoen van het koningshuis verschillende lucratieve contracten zou zijn misgelopen. Het zou gaan om miljoenen euro's.

De Oranjes:
Prinses Margarita ligt in de clinch met het Nederlandse koningshuis. Vooral haar man is uiterst omstreden bij de Oranjes. Hij is volgens de familie ongeschikt voor Margarita. Koningin Beatrix en de vader van Margarita waren niet op het huwelijk aanwezig.

De Oranjes vinden dat Margarita en haar man met het interview in HP/De Tijd en met de schadeclaim de koninklijke familie ernstige schade toebrengen. Ze beschouwen de 'lastercampagne', die geheel tegen de koninklijke gedragscodes indruist, als 'wraak'.

Achtergrond:
Margarita Maria Beatriz de Bourbon de Parme wordt op 13 oktober 1972 geboren in Nijmegen. Ze groeit op in Nederland, Spanje en Frankrijk. In Amsterdam studeert ze culturele antropologie aan de VU. Ze werkt onder meer enige tijd als leerling-binnenhuisarchitect.

Margarita heeft twee broers: de prinsen Carlos en Jaime en een zus: prinses Maria-Carolina Christina. De kinderen van prinses Irene zijn in 1996 bij Koninklijk Besluit in de Nederlandse adel opgenomen. Ze zijn officieël geen lid van het koninklijk huis omdat hun moeder afstand heeft gedaan van haar titel.

Van haar vader krijgt Margarita de titel gravin van Colorno, een plaatsje in Parma. Overigens heeft de familie De Bourbon de Parme al sinds 1859 niets meer te vertellen in Parma, iedereen is verdreven bij de eenwording van Italië.

Margarita trouwt in september 2001 met Edwin, tegen de wens van haar familie in. Het paar woonde lange tijd in een kasteeltje in het Franse St. Georges (Auch). Als het paar in 2003 in het nieuws is vanwege de publicaties in HP/De Tijd gaan er geruchten dat het huwelijk op springen staat. Er zouden schulden zijn en De Roy van Zuydewijn zou Margarita niet goed behandelen.

Op een gegeven moment komt het kasteel in Frankrijk te koop te staan en betrekt Margarita in Amsterdam zelfstandig een appartement. Volgens critici is het huwelijk dan al afgelopen. Het paar zelf ontkent in alle toonaarden. Maar op 13 augustus 2004 maakt Margarita bekend dat ze van haar man wil scheiden. Het proces tegen de staat wordt doorgezet, laat ze weten.

Tags:
margarita,
koninklijk,
huis,
oranjes,
rel,
edwin,
de,
roy,
van,
zuydewijn
 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief