Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Gebrek aan voorlichting zorgt voor 'paniekgriep'

30 jul 09

De overheid moet niet langer passief blijven en de voorlichting aan burgers starten om de besmettingsrisico’s van de Mexicaanse griep te verminderen. Dat zei huisarts en bestuurslid Adri van der Born namens de Vereniging van Huisartsenposten Nederland, donderdagavond in NOVA.


Onnodig
Patiënten doen een onnodig beroep op zorgverleners. De toegenomen patiëntenstroom bij huisartsen en huisartsenposten vergroot het besmettingsgevaar van de Mexicaanse griep.

Paniekgriep
Volgens Van der Born is de Mexicaanse griep hard op weg om een ‘paniekgriep’ te worden die onnodig veel mensen ongerust maakt en de huisartsenzorg vleugellam maakt. De paniek maakt dat iedereen met klachten direct aanklopt bij de huisarts of huisartsenpost loopt. Dit bekent een snellere verspreiding van het virus, dat daardoor onnodig veel burgers zal treffen.

Meer uitleg nodig
In voorlichtingscampagnes van de overheid moet de relatief matige ernst van de pandemie worden uitgelegd en burgers worden geïnformeerd hoe te handelen bij griepverschijnselen. De Nederlandse overheid kan hierbij een voorbeeld nemen aan de Engelse overheid, waar het voorlichtingsapparaat inmiddels op volle toeren draait.

Bekijk hier de uitzending

Tags:
Mexicaanse griep,
Vereniging van Huisartsenposten,
Adri van der Born
 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief