Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Klaas Bruinsma

2 okt 03

Was: Leider van een grote criminele organisatie. Hij hield zich onder andere bezig met drugssmokkel, illegale kansspelen en liquidaties. Klaas Bruinsma (alias de Dominee, alias Frans van Arkel, alias Lange Frans) wordt in 1991 geliquideerd voor het Hilton in Amsterdam.

Jeugd: Klaas Bruinsma wordt geboren op 6 oktober 1953 in Amsterdam. Zijn vader is directeur van de limonadefabriek Raak. Vader Bruinsma woont na zijn scheiding vanaf 1964 met zijn vier kinderen in een villa in Blaricum. Hij krijgt een relatie met huismeid Fokje en laat zijn kinderen in het kader van een harde opvoeding elke zondagavond duizenden flessen schoonmaken uit de limonadefabriek. Op de middelbare school komt Klaas Bruinsma voor het eerst in aanraking met hasj, hij gebruikt en dealt. Als Klaas zestien is, arresteert de politie hem voor de eerste keer, hij komt er vanaf met een waarschuwing.

Carrière: Als 21-jarige wijdt Bruinsma zich compleet aan de drugshandel. Na een arrestatie belandt hij drie maanden in de cel. Eenmaal uit de gevangenis gaat Bruinsma samenwerken met Thea Moear. Samen starten ze een criminele organisatie. Ze huren 'personeel', openen coffeeshops en regelen grote drugstransporten naar verschillende landen in Europa. Bruinsma heeft aan het eind van de jaren tachtig een organisatie van tweehonderd full-time leden. De organisatie kent verschillende afdelingen voor het witwassen van zwart geld, een PR-afdeling die de organisatie buiten het zicht moet houden en een afdeling voor kansspelen. De leiders van deze afdelingen zijn bekende namen als Sam Klepper en Etienne U. Bruinsma zelf hoeft zich niet meer bezig te houden met het 'vuile werk'.

Met een miljoenentransactie probeert Klaas Bruinsma in 1990 in één keer zijn pensioen veilig te stellen. De politie ontdekt echter het drugstransport ter waarde van 180 miljoen euro. Na deze tegenvaller gaat het bergafwaarts met Bruinsma. Hij raakt zelf zwaar verslaafd aan de drugs. Door zijn verslaving valt Bruinsma te veel op bij de politie en de organisatie besluit om Bruinsma uit de weg te ruimen. Na een avondje uit op 27 juni 1991 loopt Bruinsma onder invloed van alcohol en coke het Hilon-hotel uit. Voordat hij in de taxi stapt wordt hij neergeschoten. Klaas Bruinsma is 37 jaar geworden.

Liquidaties: Bruinsma houdt een zwarte lijst bij met personen die hem niet goed gezind zijn. Zo vindt de politie Bruinsma's ex-compagnion Brilleman zwaar gemarteld terug in een stalen vat, gevuld met cement. Vanaf de jaren negentig huurt Bruinsma regelmatig Joegoslaven in om personen te liquideren.

Opmerkelijk: Over het leven van Klaas Bruinsma schrijft Bart Middelburg een uitgebreide biografie onder de titel 'De Dominee'. Gerrard Verhage verfilmt deze biografie in september 2003. De film is vanaf het najaar 2004 in de bioscopen te zien.

Tags:
klaas,
bruinsma
 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief