Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Hans Dijkstal

25 mrt 04

Is: Voorzitter van het Filmfonds, voormalig lijsttrekker van de VVD en voorzitter van de commissie die de overheidssalarissen onderzoekt.

Achtergrond: Henri Frans Dijkstal wordt op 28 februari 1943 geboren in Port-Saïd, Egypte. Zijn vader zit in de scheepvaart, net als zijn opa. Dijkstal groeit op in een omgeving van grote huizen, bedienden en een tuinman. Tot zijn vijfde spreekt hij vloeiend Arabisch. Dan keert het gezin terug naar Nederland. Dijkstal gaat naar het gymnasium en studeert daarna rechten in Amsterdam. Hij is getrouwd en vader van twee dochters.

Loopbaan: Van 1970 tot 1978 is Dijkstal parttime docent management-training aan het Instituut voor Sociale Wetenschappen. Daarnaast is hij, vanaf 1974, VVD-raadslid in de gemeente Wassenaar. In 1978 wordt hij wethouder in die gemeente.

Vanaf 1982 is hij lid van de Tweede Kamer én werkt hij als zelfstandig financieel adviseur in verzekeringen en beleggingen. Hij blijft bovendien tot 1983 wethouder en tot 1986 raadslid van Wassenaar. In 1990 wordt hij aangesteld als vice-fractievoorzitter van zijn partij. Als Kamerlid is Dijkstal in 1994, tijdens het tweede IRT-debat, verantwoordelijk voor de motie die de toenmalige ministers Hirsch Ballin en Van Thijn de kop kost.

Hij wordt in 1994 vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet-Kok. Hij is een groot voorstander van samenwerking met de PvdA en wordt dan ook gezien als 'bruggenbouwer' in het kabinet. Hij is in 1995 verantwoordelijk voor de wet die asielzoekers verzekert van huisvesting en ondersteuning in het levensonderhoud. Na de verkiezingen van 1999 kiest zijn partij hem als partijleider. In dat jaar wordt hij verkozen tot beste parlementariër.

VVD-leider: Voor zijn fractiegenoten is Dijkstal dé partijleider. Hij zou een dossiervreter zijn en grote inhoudelijke kennis hebben. Bij ingewikkelde onderwerpen kan hij zich razendsnel tot de politieke kern doordringen. En: hij is een van de weinige Kamerleden die vanuit losse punten op papier een hecht betoog kan opbouwen.

Maar in de maanden voor de verkiezingen van 2002 daalt de partij drastisch in de peilingen. Reden: de onverwachte concurrentie van Leefbaar Nederland en de stijgende populariteit van Pim Fortuyn . Dat betekent dat Dijkstal, die zich graag opstelt als de Grote Verzoener, strijd moet voeren op een manier die hem minder ligt. Hij kan niet op tegen de harde, rechtse oneliners van Fortuyn.

Na een teleurstellende verkiezingsuitslag stapt Dijkstal uit de politiek. Hij wordt voorzitter van het Nederlandse Filmfonds.

Haat: De Nederlandse politiek zaait haat en criminaliseert allochtonen. Dat zegt Hans Dijkstal op 7 juni 2004 in een interview met het Algemeen Dagblad. Het plan van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) om vignetten in te voeren die de mate van integratie van allochtonen aangeven, vindt hij ronduit eng. "Het begint verdacht veel op de jodenster lijken.' Deze uitspraak roept veel commotie op.

Hobby's: Dijkstal houdt erg van jazz en speelt zelf saxofoon. Hij is voor het Financieele Dagblad jazz-recensent. Verder sport hij graag - softbal en tennis - en gaat hij graag naar een toneelstuk.

(Bron: Nederlandkiest.nl/Hansdijkstal.nl)

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief