Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Scholen die banden hebben met fundamentalistische stichtingen

23 jan 03

Een overzicht van de tien moslimscholen die banden zouden hebben met fundamentalistische stichtingen.


Nederland telt 32 islamitische basisscholen. Tien daarvan hebben directe banden met fundamentalistische groeperingen. Enkele van die scholen zijn in het verleden al in opspraak geweest wegens extreme uitingen. Bestuursleden van de scholen hebben banden fundamentalistische stichtingen. Grote sommen geld (uit Saoedi-ArabiŽ), afkomstig van een van de stichtingen, zijn gebruikt op de scholen. Het gaat om de stichting Al Wakf uit Eindhoven en de stichting El Tawheed uit Amsterdam. Beiden hebben sterke banden met scholen en blinken uit in fundamentalistisch taalgebruik en fundamentalistische ideeŽn.

Ede, El Inkade
Opgericht en financieel gesteund door stichting Al Waqf. In statuten wordt in artikel 12 ook verwezen naar Al Waqf.

Eindhoven, Tariek Ibnoe Ziyad
Heeft nauwe banden met en is opgericht en financieel gesteund door Al Waqf. Bestuurslid Dol van Al Furkaan-moskee (moskee van Al Waqf) ook lid van bestuur school. In statuten wordt in artikel 12 verwezen naar Al Waqf. Een andere link leidt naar de Moslim Wereld Liga, een liefdadigheidsinstelling. Een onderdeel daarvan, IIRO, wordt door de CIA verdacht van het doorsluizen van geld en betrokkenheid bij het netwerk van Osama Bin Laden. De Nederlandse vertegenwoordiger, de voorzitter, is Mohammed Cheppih. Hij is bestuurslid op de school in Eindhoven. Tevens is hij betrokken bij Al Waqf.

Breda, Okba Ibnoe Nafi
Opgericht en financieel gesteund door Al Waqf. Voorzitter Boudzra  van de school was bestuurslid van de Nederlandse tak van Muwaffaq, een internationale liefdadigheidsinstelling die door Amerika en de BVD wordt verdacht van banden met het netwerk van Bin Laden. Boudzra heeft ontkend bestuurslid te zijn geweest. (zie ook Utrecht)

Helmond, Salah Eddin El Ayyoubi
Opgericht en financieel gesteund door Al Waqf. Imad Eddin Bakri Ismail, een van de imams van Al Furkaan en tevens bestuurslid van Al Waqf, was van 1989 tot 1 januari 1996 bestuurder van de school. Secretaris en penningmeester van de school is nog steeds Mohamed Douiyeb, die ook lid is van Al Waqf. Hij onderhandelt namens de stichting Al Waqf met de gemeente Helmond over de bouw van een nieuwe moskee. Douiyeb is ook de grote man achter de ISBO, de organisatie van islamitische schoolbesturen. Douiyeb is dus vertegenwoordiger van bijna alle moslimscholen, maar tegelijkertijd lid van een fundamentalistische stichting. De meeste islamitische basisscholen zijn bij de ISBO aangesloten. In de statuten van de school in Helmond wordt in artikel 12 verwezen naar Al Waqf.

Alphen a/d Rijn, An Noer
Ook deze school heeft banden met Al Waqf. Dit blijkt uit artikel 12 in de statuten. Uit een boek met schoolreglementen blijkt bovendien een fundamentalistisch gedachtengoed.

Amsterdam, Al Faroek
Opgericht en financieel gesteund door Al Waqf; in artikel 12 van de statuten wordt verwezen naar Al Waqf. In bestuur zit Mohamed Chami, die ook in bestuur van de ISBO zit.

Amsterdam, As Siddieq
Heeft nauwe banden met de fundamentalistische stichting El Tawheed. Leden van El Tawheed zitten in het schoolbestuur of werken op de school As Siddieq. F. Zaari (bestuurder) en El Monofy (imam) zijn zowel van EL Tawheed als van As Siddieq. Monofy geeft godsdienstles op As Siddieq. Ibr. Bayrak is bestuurslid op As Siddieq als Al Iman. Belangrijkste man is sjeik El Shershaby, hij is voorzitter Tawheed en voorzitter van As Siddieq. Hij was al regelmatig in opspraak wegens de verspreiding van haatdragende teksten in pamfletten en het maandblad van Tawheed. Onderzocht wordt of er ook op de school haatdragende teksten zijn te vinden. De Onderwijsinspectie constateert in haar laatste bezoek aan de school dat kinderen er anti-westerse ideeŽn op nahouden. Ook is Shershaby bestuurslid en Nederlands vertegenwoordiger van de stichting Al Haramain. Deze organisatie is in Kenia verboden en wordt door de Amerikanen verdacht van het meefinancieren van de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. De directeur van Al Haramain is AL Aqeel Aqeel, tevens bestuurder van El Tawheed. Deze Saoedische zakenman betaalt mee aan de moskee El Tawheed.

Almere, Al Iman
Heeft nauwe banden met de fundamentalistische stichting El Tawheed. De oprichter van Al Iman is de heer Damanhoury. Hij zat in het bestuur van de school As Siddieq van Shershaby. Hier vinden we ook terug de ISBO-man Douiyeb, die dus ook lid is van Al Waqf. Hij is van juli 1997 tot en met mei 1998 bestuurslid geweest van de school in Almere. Ook hier is bestuurslid Ibr. Bayrak, die ook in het bestuur zit van As Siddieq. De directeur Dekker begon haar carriŤre als leerkracht op As Siddieq. De school kwam eerder in het nieuws toen ouders klachten indienden over lijfstraffen. Kinderen werden met geweld gedwongen om op de juiste manier te bidden.

Nijmegen, Abibakr
Deze basisschool blijkt volgens statuten banden te hebben met Al Bilal-moskee in Aken. Volgens de geheime dienst van de deelstaat Nordrhein-Westfalen staat de Akense moskee onder leiding van de moslimbroeders en streeft de leiding naar de vestiging van een islamitsiche staat. Ook hier is sterke bemoeienis van Douiyeb: hij is secretaris. En ISBO-bestuursleden Akbulut en Bouimj zijn bestuurders op de school.

Utrecht, Aboe Daoed
De Utrechtse school kent een opvallende bestuurder: Mohamed Choua. Hij zit in het bestuur sinds 15 maart 1996. Choua is bekend als oprichter in Nederland van de liefdadigheidsinstelling Muwaffaq van de Saoedi-Arabische sheik Yassin Qadhi. Deze stichting wordt ervan verdacht geld door te sluizen naar terroristen. Is eerder genoemd door de BVD en wordt verdacht door de Amerikanen van het doorsluizen van geld naar het netwerk van Bin Laden.

Bestuursleden ISBO
- M.Douiyeb voorzitter (relaties met scholen in Nijmegen, Helmond, Roosendaal, Almere) vertegenwoordigt Al Waqf uit Eindhoven bij de bouw van een nieuwe moskee in Helmond bij de gemeente Helmond.
- E. Nurmohammed penningmeester (Utrecht)
- M. Bouimj, tweede secretaris (voorzitter school Bergen op Zoom, bestuurslid Nijmegen)
- Taspinar, Ismail tevens coordinator (school Amersfoort)
- Yeginer, Unal, tweede penningmeester 
- Arjen, Mohamed Oemar (voorzitter Al Amien)
- Akbulut, Mehmet (bestuurslid Nijmegen)
- Budak, Bahaddin ( voorzitter school Arnhem)
- Chami, Mohamed (Al Farouk)
- Naas, Belgacem (Ibn Ghaldoen Rotterdam middelbare school, directeur Amsterdam basisschool Al Amien)

Tags:
bvd,
rapport,
islam,
moslim,
peter,
ter,
horst,
siem,
eikelenboom,
islamitisch,
onderwijs,
scholen
Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

Meer over dit onderwerp

Andere items op de site

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief