Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

De ramp

23 jan 03

Het is een warme zaterdag, 13 mei 2000. Veel bewoners van de Tollensstraat in de Enschedese wijk Roombeek zijn buiten, als er rond 15.00 uur brandalarm wordt geslagen.

Er is brand uitgebroken bij vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, dat midden in de wijk ligt. Niet bewust van enig gevaar komen honderden buurtbewoners kijken hoe het vuur wordt geblust. Nauwelijks een uur later is een groot deel van de wijk weggevaagd.

Er vallen 22 doden, waaronder 4 brandweerlieden, en 944 gewonden. Ook de materiële schade is aanzienlijk: er is een gebied van 40 hectare verwoest, kosten: zo'n 1 miljard gulden. In totaal zou er zo'n 150.000 kilogram vuurwerk zijn ontploft. Volgens experts is de schade aan het gebied vergelijkbaar met de gevolgen van het bombardement op Bezuidenhout in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De eigenaren van het ontplofte vuurwerkbedrijf, Rudi Bakker (38) en Willy Pater (49), worden aangewezen als de hoofdschuldigen en worden twee jaar na de ramp veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Er zou veel zwaarder vuurwerk op het terrein hebben gelegen dan volgens de vergunningen was toegestaan. Bakker en Pater hebben dat altijd ontkend. Bakker heeft in een interview verklaard dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor de ramp. Een derde verdachte in de zaak zit nog vast: André de V. Hij wordt verdacht van brandstichting op het terrein van S.E. Fireworks, op de middag van de ramp.

Direct na de ramp laait in Nederland de discussie op over de schuld van de lokale en landelijke overheid aan de ramp. Ambtenaren van de gemeente Enschede en de hogere brandweerleiding zijn misschien nalatig geweest. De ambtenaren omdat ze het vergunningenbeleid niet correct naleefden; de brandweertop omdat die op de hoogte had moeten zijn van de gevaren van de brand bij S.E. Fireworks en verzuimde speciale maatregelen te treffen. De vraag is dan ook of de landelijke overheden strafrechtelijk vervolgd kunnen worden als blijkt dat ze in gebreke zijn gebleven. De heer Schalken, hoogleraar Strafrecht aan de VU, zegt in een interview in NOVA dat dat wel degelijk kan.

Tags:
vuurwerkramp,
enschede,
zaterdag,
13,
mei,
brand,
wijk,
roombeek,
tollensstraat,
doden,
gewonden,
ontploffing
Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

Meer over dit onderwerp

Andere items op de site

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief