Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Brief AIVD reden terugtrekking Markuszower

22 mei 10

Een brief met belastende AIVD-informatie was de reden voor Gidi Markuszower om zich als PVV-kandidaat terug te trekken van de kieslijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dit zegt Markuszower in een interview met NRC Handelsblad.


Risico

Demissionair minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken heeft volgens Markuszower de brief met de belastende informatie doorgestuurd aan PVV-leider Geert Wilders. In de brief zou Markuszower worden bestempeld als een "risico voor de integriteit" van Nederland. Hij zou contact hebben met medewerkers van een buitenlandse inlichtingendienst en betroken geweest zijn bij een organisatie die "informatie" heeft overgedragen aan een "buitenlandse mogendheid".

Eigen beslissing
"Die brief is uiteindelijk de reden geweest dat ik mij terug heb getrokken. De beschuldigingen zijn zó absurd, dat ik mij daar moeilijk tegen kan verdedigen", aldus Markuszower. De voormalig PVV-kandidaat zegt dat Wilders hem op 24 april heeft ingelicht over de brief. Vervolgens besloot Markuszower zelf om op te stappen. "(Maar) het was mijn beslissing om mij terug te trekken. Ik realiseerde mij dat dit soort zaken, ook als zij op onwaarheden berusten, de partij veel schade kan toebrengen."

Negatief in het nieuws
Al snel na de bekendmaking van de PVV-kandidatenlijst kwam Markuszower in opspraak. Het bleek dat hij bij de viering van het 60-jarig bestaan van Israël was aangehouden omdat hij, als beveiliger, wel een wapen droeg maar niet de benodigde papieren daarvoor bij zich had. Ook stapte hij kortgeleden op als bestuurslid van de Raad van de Joodse gemeente Amsterdam nadat hij erop had aangedrongen om Joodse Nederlanders die een VN-rapport over Gaza verdedigen, levenslang in de ban te doen.

Tags:
22 mei 2010,
PVV,
Geert Wilders,
AIVD,
Gidi Markuszower
 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief