Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

België: koning weigert ontslag Di Rupo

30 aug 10

De Belgische koning Albert II heeft het ontslag van 'preformateur' Elio Di Rupo geweigerd. Deze had zondagavond zijn ontslag aangeboden nadat de onderhandelingen over een nieuw kabinet waren vastgelopen. Di Rupo heeft de weigering geaccepteerd en zet zijn werk voort.


Staatshervormingen
Het pijnpunt tijdens de onderhandelingen zijn de staatshervormingen die Wallonië en Vlaanderen meer autonomie moeten geven. Di Rupo wilde zijn opdracht aan de koning teruggeven omdat de Vlaams-nationalistische N-VA en de Vlaamse christendemocratische CD&V een compromisvoorstel over de splitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde hebben afgewezen. Door de voorgestelde splitsing zouden Franstalige inwoners van Vlaamse districten niet meer op een Franstalige lijst kunnen stemmen. Om de Franstaligen te compenseren, zou er extra geld voor Brussel worden vrijgemaakt. De Vlaamse partijen willen met dit laatste alleen instemmen als er harde garanties komen voor meer financiële bevoegdheden voor de deelstaten. Het conflict rondom het kiesdistrict speelt al sinds de jaren ’60 en leidde in april dit jaar tot de val van de regering-Leterme.

Geen alternatief
Di Rupo wilde anderhalve week geleden ook al stoppen omdat hij vond dat de N-VA te weinig compromisbereidheid toonde. Onder druk van de koning zag Di Rupo hier echter vanaf. De Vlaamse en Franstalige socialisten, christendemocraten en groenen plus de N-VA onderhandelden al sinds begin juli over een nieuw te vormen kabinet. Alleen de Vlaamse en Franstalige liberalen en het Vlaams Belang zijn partijen van formaat die nog kunnen aanschuiven. Zij staan echter niet bekend om hun soepele opstelling rondom de taalstrijd. Hoe het nu verder moet met de formatie is onduidelijk. Vanmiddag geeft Di Rupo een persconferentie.

Tags:
Elio Di Rupo,
Koning Alber II,
BelgiŽ,
30 augustus 2010,
N-VA,
CD&V,
Brussel-Halle-Vilvoorde
 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief