Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Uitspraak vervolging Enschede en Staat duurt nog even

6 feb 02

G. Meijers, advocaat van mededirecteur W. Pater van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks uit Enschede, meent dat de strafrechtelijke vervolging van de gemeente Enschede, een aantal gemeenteambtenaren en de Staat der Nederlanden een stuk dichterbij is gekomen. Het gerechtshof in Arnhem bepaalde woensdag dat het meer informatie wil voordat het hierover een beslissing kan nemen.

Naast Pater dienden ook twee belangenverengingen en 341 individuele slachtoffers van de vuurwerkramp eind november een klaagschrift in. Zij eisen vervolging van de gemeente, terwijl Pater ook vervolging van de Staat en met name van Defensiebureau Milan wil. Dit bureau adviseerde gemeenten over vuurwerkvergunningen.

"De eerste drempel is genomen", aldus Meijers. "De advocaat van de gemeente Enschede wierp allerlei bezwaren op om de opdracht tot vervolging tegen te gaan, maar die heeft het hof gepasseerd." Dat wil nog niet zeggen of het daadwerkelijk tot strafrechtelijke vervolging komt. Daarvoor wil het hof eerst meer informatie hebben en wacht het op een uitspraak van de rechtbank in Almelo. Deze heeft al wel bepaald dat de gemeente Enschede niet kan worden vervolgd op grond van het zogeheten Pikmeer-arrest, maar heeft nog niet bepaald hoe het zit met de vervolging van de Staat. Meijers denkt dat die uitspraak spoedig komt.

In het Pikmeer-arrest staat dat overheden niet vervolgd kunnen worden voor een exclusieve bestuurstaak, waaronder het verlenen van vergunningen. Als het hof wel opdracht geeft tot strafrechtelijke vervolging, kunnen de slachtoffers en Pater in een civiele procedure van de gemeente een schadevergoeding eisen.

Deze tussenschikking wil volgens J. Doon, advocaat van de belangenverenigingen en de individuele slachtoffers, niet zeggen dat het verweer van de gemeenteadvocaat is verworpen. Hij probeerde op de zitting aan te tonen dat de gemeente Enschede niet feitelijk schuldig is aan de ramp. "Maar het zou mij verbazen als het hof de klacht niet ontvankelijk verklaard."

(Bron: ANP)

Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

Meer over dit onderwerp

Andere items op de site

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief