Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Hoge Raad bevestigt veroordeling Bouterse

23 okt 01

De Hoge Raad in Den Haag heeft het beroep verworpen dat de Amsterdamse strafpleiter A. Moszkowicz had aangetekend tegen de veroordeling van de Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse wegens drugssmokkel. Daarmee is de veroordeling van Bouterse onherroepelijk geworden.
  
Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde Bouterse vorig jaar voor zijn rol bij een drugstransport dat in 1997 werd onderschept in de haven van Stellendam. De douane vond aan boord van een motorkruiser 474 kilo coca´ne. De Surinamer kreeg een straf van elf jaar opgelegd.
  
De advocaat van de vroegere Surinaamse legerleider, A. Moszkowicz, ging tegen dit oordeel in cassatie. De advocaat vindt dat het hof hem ten onrechte in zijn verdediging heeft beperkt.
  
Dit rechtscollege had namelijk bepaald dat Moszkowicz alleen mocht pleiten. Getuigen mocht hij bijvoorbeeld niet oproepen, omdat de Amsterdamse advocaat weigerde te verklaren of hij door Bouterse uitdrukkelijk was gemachtigd om namens hem op te treden. De Hoge Raad verwerpt het beroep echter.
  
De veroordeling vorig jaar was het resultaat van een jarenlang onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) naar de gangen van Bouterse deed. In 1989 gaf de toenmalige minister van justitie Hirsch Ballin de opdracht de coca´nestroom van Suriname naar Nederland en Europa tegen te houden. Met name de oude legertop van de voormalige Nederlandse kolonie werd ervan verdacht betrokken te zijn bij omvangrijke coca´nehandel.
  
Het onderzoek resulteerde echter in een mislukking voor het OM. Volgens het OM was Desi Bouterse de grote man achter het Suri-kartel, de organisatie verantwoordelijk voor de drugstransporten uit Suriname. Het gerechtshof in Den Haag achtte vorig jaar echter niet bewezen dat de oud-legerleider de leiding gaf aan dit kartel. Bovendien werd Bouterse vrijgesproken van de betrokkenheid bij vijf drugstransporten begin jaren negentig.
  
De enige zaak die overbleef was het in de haven van Stellendam onderschepte transport. EÚn verdachte, de Belg P. van L. (Loon), bleek bereid om in deze zaak tegen Bouterse te getuigen. Dit deed hij in ruil voor strafvermindering. Dankzij deze Belgische kroongetuige is het proces tegen Bouterse destijds niet helemaal in een fiasco geŰindigd.

Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

Andere items op de site

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief