Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Vrijspraak bepleit voor Fireworks-directeuren

14 mrt 02

S.E. Fireworks-directeur Willy Pater moet worden vrijgesproken van brand door schuld en het overtreden van milieuvoorschriften. Daarvoor pleitte zijn advocaat G. Meijers vandaag. Alleen een veroordeling voor illegale verkoop van vuurwerk behoort volgens Meijers tot de mogelijkheden.

Tegen Willy Pater werd maandag een celstraf van vijftien maanden geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Volgens het OM speelde Pater een minder prominente rol binnen het bedrijf dan Bakker. Daarom is Pater in de ogen van het OM ook in mindere mate verantwoordelijk voor de wantoestanden binnen de muren van S.E. Fireworks die tot de vuurwerkramp zouden hebben bijgedragen.

Peter Plasman, de advocaat van Paters conpagnon Rudi Bakker, bepleitte woensdag ook al integrale vrijspraak voor zijn cliënt. Hij deed dat na een poging de bewijsvoering van het openbaar ministerie (OM) onderuit te halen. Plasman stelde dat volgens hem 'niemand vervolgd hoeft te worden' voor de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. "Strafvervolging is pas gerechtvaardigd als grondig onderzoek heeft geleid tot reële verdenkingen van ernstige strafbare feiten", aldus de raadsman.

Bakker en Pater zijn volgens Plasman al genoeg gestraft; zij zijn 'voor de rest van hun leven de belichaming van de ramp'. Hij eindigde zijn pleidooi, 150 pagina's dik, met: "De ramp, de jaren na de ramp, de manier waarop zijn kinderen vanaf 13 mei 2000 zijn getekend, het verdriet voor de rest van zijn leven, de slachtoffers van zijn vuurwerk. Over 20 jaar in de geschiedenis, 13 mei 2000, donkerste dag van Enschede: vuurwerkramp, 22 doden, honderden gewonden, gat in de stad, S.E. Fireworks, tekortschietende overheid maar vooral Rudi Bakker en Willy Pater. Dat is de straf van Rudi Bakker."

Het OM eiste afgelopen maandag dertig maanden cel tegen Bakker, waarvan tien voorwaardelijk. Ook zou hij een boete van 61.000 euro moeten betalen. Volgens het OM is het bewijs geleverd dat Bakker zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van milieuvoorschriften, brand door schuld en illegale verkoop van zwaar vuurwerk.

(Bron: ANP)

Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

Meer over dit onderwerp

Andere items op de site

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief