Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Enschede moet voor vuurwerkramp betalen aan Rijk

4 okt 02

Het Rijk vergoedt minder dan de helft van de gemaakte kosten bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. De gemeente Enschede had bijna 33,7 miljoen euro bij het Rijk gedeclareerd, maar moet nu 17,7 miljoen euro zelf ophoesten. De gemeente reageert onthutst op het bericht uit Den Haag, zo maakte een gemeentewoordvoerder vrijdag bekend.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken keert circa 16 miljoen euro uit in kader van artikel 25 van de Rampenwet. Hierbij gaat het om kosten die direct gerelateerd zijn aan de rampenbestrijding. Het Rijk stelt dat bepaalde kosten die na de ramp zijn gemaakt, onder de wederopbouw vallen. Daarvoor heeft het Rijk al een werkkapitaal gegeven. Omdat de gemeente ook al in 2000 en 2001 voorschotten heeft gekregen, moet Enschede zelfs het verschil van ongeveer 2,7 miljoen euro aan het Rijk terugbetalen.

Ook woningbouwcorporaties, de GGD en Regio Twente dreigen de dupe te worden, want het Rijk vergoedt ook hun onkosten niet. De gemeente moet ook meebetalen aan het onderzoek van de commissie-Oosting. "Terwijl de vorige minister van Binnenlandse Zaken De Vries heeft toegezegd dat het Rijk dit voor haar rekening zou nemen'', aldus de woordvoerder. Het Rijk komt volgens de woordvoerder haar belofte niet na om de onkosten van de ramp te vergoeden. De gemeente Enschede bezint zich op acties richting Den Haag.

Het ministerie wacht af en vindt het nog geen tijd om te reageren. "Wij hebben Enschede een brief gestuurd over hun claim, waarin staat wat we waarom vinden. Enschede heeft zes weken de tijd om met een reactie te komen'', aldus een woordvoerder. (Bron: ANP)

Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

Meer over dit onderwerp

Andere items op de site

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief