Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Internationale belangstelling proces verpleegkundige

16 sep 02

Het proces tegen de van dertien moorden verdachte Haagse verpleegkundige Lucia de B. mag zich verheugen in de belangstelling van een groot aantal media uit binnen- en buitenland. Dat blijkt uit de accreditatielijst die de rechtbank in Den Haag maandag heeft vrijgegeven. Het proces, dat dinsdag begint, gaat vijf dagen duren.

Naast vrijwel alle Nederlandse media tonen vooral Britse media interesse in de zaak. Onder meer The Guardian, The Daily Mail, The Independent en The Times geven acte de presence. Andere prominente aanwezige media zijn de persbureaus Associated Press (AP) en Reuters.

De 40-jarige De B. staat terecht wegens dertien moorden en vijf pogingen daartoe op patiënten van het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruisziekenhuis (JKZ/RKZ), het Leyenburgziekenhuis en het penitentiair Ziekenhuis in Den Haag.

De rechtbank maakte maandag bekend dat het proces tegen Lucia de B. vijf dagen gaat duren. Eerder ging men er vanuit dat vier dagen afdoende zouden zijn om het proces af te ronden. Die inschatting blijkt nu iets te optimistisch te zijn geweest. De eerste zittingsdag begint dinsdag om 09.30 uur.

De zitting is gewoon toegankelijk voor publiek en pers. In verband met de mogelijk grote belangstelling heeft de rechtbank een tweede zaal vrijgehouden voor het proces. Hier kunnen belangstellenden de zaak volgen via een videoverbinding.

Namens het Openbaar Ministerie komen dinsdag I. Degeling en J. Remmerswaal naar de rechtszaal. A. Kalk is de president van de meervoudige kamer van de rechtbank. Zij krijgt ondersteuning van twee andere rechters, A. Kuijer en J. van Kempen.

In de eerste drie dagen van het proces tegen Lucia de B. worden alle feiten rond de zaak behandeld. Dinsdagmiddag komt er een toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI als getuige-deskundige naar de rechtbank. Woensdag zal statisticus Mulder van de Erasmus universiteit in Rotterdam een uiteenzetting geven over de zaak tegen Lucia de B. Donderdag komt vervolgens deskundige Brantley namens de Amerikaanse federale recherche FBI een verklaring afleggen.

Vrijdag staat het requisitoir gepland. Dan zal het Openbaar Ministerie komen met haar strafeis. Maandag is de laatste procesdag. Dan reageert de advocaat van de verpleegkundige, A. Visser, op de strafeis.
(Bron: ANP)

Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief