Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Dutroux ontsnapt

28 feb 04

Op donderdag 23 april 1998 wordt Marc Dutroux onder begeleiding van twee rijkswachters vanuit de gevangenis van Aarlen overgebracht naar het gerechtsgebouw in Neufchâteau. Hij wil er zijn dossier inzien.

Als een van de rijkswachters de kamer even verlaat, slaat Dutroux zijn tweede bewaker neer, steelt zijn pistool en slaat op de vlucht. In de straten van Neufchâteau carjackt hij een auto.

Ongeveer een kwartier later kondigt de generale staf van de rijkswacht een nationaal politie-alarm af. De grenzen gaan dicht. Ruim 5.000 agenten worden ingezet om Dutroux opnieuw te pakken. Het leger kamt met tien helikopters het zuiden van het land uit. Ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland verkeert de politie in verhoogde staat van paraatheid. De jonge boswachter Stéphane Michaux vindt Dutroux terug in het bos van Chiny, op twaalf kilometer van Neufchâteau. Tien minuten later wordt Dutroux opgepakt.

Op dat moment hebben de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Stefaan De Clerck en Johan Vande Lanotte, hun ontslag al ingediend. Ook de opperbevelhebber van de rijkswacht, luitenant-generaal Willy De Ridder, treedt af. De Belgische Koning komt van vakantie terug.

Dutroux houdt tot op vandaag vol dat zijn ontsnapping alleen een aanklacht was tegen het strenge gevangenisregime waaraan hij onderworpen is. Het zit Dutroux vooral dwars dat hij dag en nacht elke zeven minuten gecontroleerd wordt om te voorkomen dat hij zelfmoord pleegt of een ontsnappingspoging waagt. Ook de dagelijkse intieme fouilleringen storen hem.

Onderzoeksrechter Langlois ziet in de ontsnapping de bevestiging van zijn theorie. "Dutroux handelde alleen. Een man die zou kunnen rekenen op een netwerk van mensen die hem beschermen, zou niet op nauwelijks twintig kilometer van Neufchâteau in een bos terug worden gevonden."

Dutroux krijgt in 2000 vijf jaar cel voor voor diefstal, mishandeling en bedreigingen. Feiten die hij pleegde tijdens zijn ontsnapping. De twee rijkswachters die Dutroux begeleidden zijn nooit voor de rechtbank verschenen. Volgens Justitie hadden ze geen aanwijsbare fouten gemaakt.

(Bron: De Standaard)

Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

Meer over dit onderwerp

Andere items op de site

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief