Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

IsraŽl versoepelt maatregelen Palestijnen

25 jul 03

Een paar uur voor de Palestijnse premier Abbas een ontmoeting heeft met de Amerikaanse president Bush, heeft Israël maatregelen aangekondigd die de leefomstandigheden van de Palestijnen moeten verlichten.

Israël zegt van plan te zijn om zich terug te trekken uit twee steden op de Palestijnse westelijke Jordaanoever. Begin deze maand verlieten de militairen Bethlehem al. Om welke plaatsen het nu gaat, is nog niet bekend gemaakt. Verder zal Israël drie belangrijke wegversperringen op de Westelijke Jordaanoever opheffen. Daardoor kunnen de Palestijnen weer makkelijker reizen tussen de grote steden Nablus, Ramallah, Hebron en Jeruzalem.

Daarnaast krijgen zo'n 8500 Palestijnen weer toestemming om in Israël te werken, maakt Israël een fors bedrag aan belastinggeld over aan de Palestijnse Autoriteit en mogen de Palestijnen ook weer landbouwgoederen exporteren naar Israël.

Volgende week bespreken de Israëlische minister Mofaz van Defensie en de Palestijnse minister van Veiligheidszaken de terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit twee Palestijnse steden. Onduidelijk is om welke steden het gaat. Begin deze maand trok het Israëlische leger zich al terug uit Bethlehem.

Israël heeft een besluit uitgesteld om honderden Palestijnse gevangenen vrij te laten tot na het bezoek van premier Sharon aan Washington in augustus. In totaal zitten ruim 6000 Palestijnen vast in Israël.

De Amerikaanse president Bush heeft Sharon meerdere malen gezegd dat Israël maatregelen moet treffen om de positie van de Palestijnse premier te versterken. Abbas heeft vooralsnog een zwakke machtspositie in de Palestijnse gebieden. Hij is niet populair onder de bevolking en ligt onder druk om harder te onderhandelen met Israël. Abbas moet daarom met concrete resultaten terugkomen uit Washington. Als hij die niet weet te boeken, wordt de positie van de Palestijnse leider Arafat weer versterkt.

Al het diplomatieke verkeer heeft niet kunnen voorkomen dat bij een controlepost op de westoever een vijfjarig jongetje in de auto van zijn vader is doodgeschoten. Zijn zevenjarige zusje raakte gewond. Israëlische militairen spreken van een ongeluk.

(Bron: NOS Nieuws)

Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief