Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Arafat accepteert ontslag premier Abbas

6 sep 03

De Palestijnse leider Arafat heeft het ontslag van premier Abbas geaccepteerd. De premier had eerder vandaag zijn ontslagbrief verstuurd omdat hij vindt dat hij te weinig bevoegdheden heeft.

Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat kan de premier nog vijf weken doorregeren om lopende zaken te regelen. Arafat kan Abbas vragen een nieuwe regering te vormen of een nieuwe premier te benoemen. Volgens Erekat wil Arafat de komende weken "de mogelijkheden bestuderen".

Abbas werd in april onder grote internationale druk aangesteld door Arafat. De twee waren het van meet af aan oneens over de verdeling van de macht en de 'routekaart naar vrede', het vredesplan voor het Midden-Oosten.

Veiligheidstroepen
De strijd spitste zich onlangs toe op de veiligheidstroepen. Abbas vroeg, gesteund door de Verenigde Staten, om het gezag over alle veiligheidstroepen, maar Arafat weigerde het commando van de helft van de manschappen over te dragen. De premier vroeg donderdag om de onvoorwaardelijke steun van het parlement. Dat zou vandaag opnieuw bijeenkomen om daarover te stemmen. Het Amerikaanse dagblad The New York Times citeerde vanmorgen al anonieme 'hoge Palestijnse functionarissen', die zeiden dat Abbas zou opstappen. "Het is de enige weg vooruit. We zijn op een dood spoor beland."

Ontslagbrief
Later bevestigde de belangrijkste Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat dat een ontslagbrief naar Arafat was verzonden. Velen denken dat Abbas die stap deed om Arafat verder onder druk te zetten, in de hoop dat de leider hem zou laten aanblijven in ruil voor meer bevoegdheden. Abbas gaf namens de Palestijnen leiding aan de routekaart. Als zijn ontslag wordt geaccepteerd zitten Amerika en Israël tijdelijk zonder Palestijnse onderhandelingspartner.

De Europese Unie maakt zich ernstige zorgen over het ontslag van Abbas. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse zaken Frattini gezegd. Volgens Frattini vormt de instabiliteit van de Palestijnse regering een groot risico voor de situatie in het Midden-Oosten.

Abbas is niet erg geliefd onder de Palestijnen omdat hij extremistische organisaties als Hamas en Islamitische Jihad hard wilde aanpakken. Het gezag over de veiligheidstroepen zou hem daarbij goed van pas komen.

(Bron: NOS-nieuws)

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief