Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

De rol van André de V.

23 jan 03

André de V. wordt verdacht van brandstichting op het terrein van S.E. Fireworks. Hij zit daarom al maanden vast. Hij is, naast de eigenaren van het vuurwerkbedrijf Rudi Bakker en Willy Pater, de derde verdachte in de zaak Enschede.

Uit het strafdossier blijkt dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vaag is in haar conclusies of er op het terrein van Fireworks brand is gesticht of niet. Het NFI deed technisch onderzoek op en rond de rampplek en concludeert in het hoofdrapport van 1 februari 2001: 'Het aantonen van de locatie waar zich 'de eerste brand' heeft ontwikkeld bleek niet mogelijk. De reden hiervoor is dat de krachten en vlamfronten gepaard gaande met de explosies alsmede de brand, een uitermate vertroebeld schade beeld veroorzaakten. Hierdoor was het bij het door het NFI uitgevoerde onderzoek ter plaatse niet langer mogelijk om een laat staan meerdere brandhaarden als zodanig te herkennen'.

In hoofdstuk 5 van hetzelfde rapport wordt het instituut iets concreter. Onder het kopje 'Sabotage, brandstichting, aanslag' staat: 'Op grond van het onderzoek ter plaatse en het brandtechnische onderzoek zijn er - voor zover nog vast te stellen - geen sporen van sabotage van apparatuur, materialen of installaties'. En verder: 'Tijdens het onderzoek ter plaatse zijn geen restanten of andere sporen gevonden van mechanisme, elektrische of elektronische constructies die zouden kunnen wijzen op het gebruik van geïmproviseerde explosieven of brandbommen. Er zijn geen resten van lonten, flessen en dergelijke gevonden die zouden kunnen wijzen op het gebruik van zogenaamde molotovcocktails'.

Toch concludeert het onderzoeksinstituut in hoofdstuk 5 niet dat het niets gevonden heeft aan technisch bewijs voor brandstichting of een aanslag. Het wordt opengehouden. De conclusie luidt: 'Het is niet waarschijnlijk dat de brand is ontstaan door een (bom)aanslag of brandstichting.

André de V. zit echter nog steeds vast op verdenking van brandstichting. Blijkbaar niet op grond van technisch bewijs, maar onder andere op grond van het feit dat hij in de gevangenis tegen drie mede-gedetineerden, waarvan één een undercoveragent bleek te zijn, zou hebben bekend dat hij de brand heeft gesticht. Hij zat toen in de gevangenis omdat er kort na de ramp met zijn mobiele telefoon uit het rampgebied was gebeld en omdat er vuurwerkresten waren gevonden op zijn kleren. Bovendien is tijdens huiszoeking bij De V. een telefoonboek gevonden waarvan de pagina met het adres van S.E. Fireworks was omgevouwen.

Vrijspraak
Het gerechtshof heeft André de V. op 12 mei 2003 vrijgesproken van brandstichting op het S.E. Fireworks-terrein. De 35-jarige De V. kreeg vorig jaar vijftien jaar cel opgelegd omdat hij brand zou hebben gesticht op het terrein van het vuurwerkbedrijf. Het hof heeft het vonnis vernietigd.

De verklaringen van De V. over zijn eventuele betrokkenheid bij de ramp zijn gedaan in gesprekken met medegedetineerden en een uncercover-agent in het huis van bewaring. Het hof vindt dat De V. niet kan worden veroordeeld op basis van die 'onsamenhangende' verklaringen. Tijdens politieverhoren heeft hij altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben. De V. en zijn raadsman A. Moszkowicz waren niet aanwezig bij de uitspraak.

Tags:
andre,
de,
v.,
vuurwerkramp,
brandstichting,
nfi,
bakker,
pater,
enschede
Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

Meer over dit onderwerp

Andere items op de site

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief