Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Sharon en Peres hoopvol over coalitie

12 jul 04

De Israëlische premier Ariel Sharon en de leider van de Arbeidspartij Shimon Peres lijken op weg naar de vorming van een regeringscoalitie. Ze willen samenwerken om een Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook door te zetten.

De oude politieke rivalen ontmoetten elkaar in de residentie van de premier tijdens een werkontbijt. Ze kwamen overeen om het Gaza-plan te steunen. "We hebben een gemeenschappelijk doel: de Gazastrook verlaten", zo zei Peres na afloop. Maar hij maakte ook duidelijk dat het nog maar het begin van de onderhandelingen is en dat er nog veel kwesties besproken moeten worden.

De premier wil de centrumlinkse partij in zijn regering opnemen om zo voldoende steun in het parlement te hebben. De huidige regeringscoalitie heeft haar meerderheid in het parlement verloren. Een extreemrechtse partij stapte onlangs uit de coalitie nadat Sharon twee ministers van die partij had ontslagen omdat ze het omstreden Gaza-plan in het kabinet dreigden te torpederen.

Sharon wil zich terugtrekken uit de Gazastrook en alle 21 Israëlische nederzettingen daar ontmantelen. Ook wil hij vier op de Westoever gelegen kolonies opgeven.

Peres heeft als eis voor regeringsdeelname dat de terugtrekking uit de Gazastrook wordt versneld. Ook wil hij dat Israël weer gaat overleggen met de Palestijnen. Die vrezen dat Israël na vertrek uit de Gazastrook zijn greep op de Westelijke Jordaanoever zal versterken.

Beide leiders moeten eerst met hun achterban overleggen voor de onderhandelingen formeel kunnen beginnen. Sharon heeft opstandige leden van zijn rechtse coalitie maandag, na afloop van zijn eerste gesprek met Peres, gewaarschuwd dat hij mogelijk vervroegde verkiezingen uitschrijft als zij zijn pogingen blokkeren om de regering uit te breiden met de Arbeidspartij.

De premier deed zijn uitspraak tegenover leden van zijn Likoed-partij. Binnen de Likoed bestaat weerstand tegen de opname van de Arbeidspartij in de regering. Bovendien is de partij ernstig verdeeld over het Gaza-plan. Een referendum onder partijleden verwierp het plan.

Daar komt bij dat een aantal ministers in het kabinet hun post zal moeten afstaan aan leden van de Arbeidspartij. Vooral wordt gevreesd dat Peres de post van Buitenlandse Zaken voor zichzelf zal opeisen ten koste van de huidige minister Silvan Shalom. Shalom heeft maandag gezegd dat deelname van de Arbeidspartij alleen maar schade zal toebrengen aan de Likoed.

Ook een deel van de leden van de Arbeidspartij voelt niets voor wat zij zien als het kunstmatig overeind houden van de regering-Sharon. Zij zien het liefst dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Overigens staan zowel de Likoed als de Arbeidspartij in de opiniepeilingen op verlies.

Beide partijen vormden tussen begin 2001 en eind 2002 voor het laatst een coalitie, maar die regering struikelde over de financiering van joodse nederzettingen in de bezette gebieden.

Overigens kwam het maandag opnieuw tot gewelddadigheden op de Gazastrook. Een gehandicapte Palestijnse man van 75 jaar werd in de ochtend gedood als gevolg van de verwoesting van zijn huis door de Israëlische bezettingsmacht.

Het lijk van de man werd in het puin van zijn huis aangetroffen kort nadat Israëlische soldaten het huis in Khan Yunis hadden gesloopt, meldden medische hulpdiensten. Israëlische soldaten verwoesten doorgaans eigendommen bij hun acties in de bezette gebieden.

(Bron: ANP/RTR)

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief