Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Palestijnen betogen tegen benoeming

18 jul 04

Duizenden Palestijnen hebben in Gaza-Stad betoogd tegen de benoeming van Mussa Arafat, de neef van Yasser Arafat, tot nieuwe veiligheidschef. De demonstranten verwachten daardoor geen verbetering van de choatische situatie.

Ook de al-Aqsa Martelaren Brigades zijn kritisch. In een verklaring van de terreurgroep staat dat de neef van Arafat corrupt is en dat zijn benoeming zal leiden tot nieuwe interne twisten.

Ontvoeringen
De aanstelling volgt op een serie ontvoeringen in de Gazastrook. Vier Franse hulpverleners en twee Palestijnse politiecommandanten, onder wie de impopulaire veiligheidschef Ghazi Jabali, werden enige tijd gegijzeld.

Yasser Arafat heeft naar aanleiding daarvan de noodtoestand afgekondigd en besloten tot een reorganisatie van de Palestijnse veiligheidsdiensten. De internationale gemeenschap had daar al eerder op aangedrongen. Het aantal veiligheidsdiensten wordt teruggebracht van twaalf naar drie.

Ontslag
Tijdens spoedberaad van zijn regering over de veiligheidssituatie heeft premier Qurei zijn ontslag aangeboden. Volgens hem heerst in Palestijns gebied een ongekende wetteloosheid. Qurei voelt zich door Arafat in de steek gelaten. Arafat weigert akkoord te gaan met het ontslag.

Volgens Palestijnse veiligheidsbeambten waren de ontvoerders van een van de politiecommandanten agenten die onlangs zijn ontslagen. Ze zouden tot hun daad zijn gekomen omdat hun chef weigerde hen weer in dienst te nemen. Het is onduidelijk of er een verband is tussen de ontvoeringen.

Duidelijk is wel dat er onder de Palestijnen veel onvrede heerst over de slechte veiligheidssituatie. Ook zou er een machtsstrijd woeden tussen de verschillende politie-organisaties en militante groepen in de Gazastrook, nu Israël heeft aangekondigd zijn troepen uit het gebied terug te trekken.

(Bron: NOS nieuws)

Waardering
1 ster
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
(0 stemmen)

Stuur door

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief