Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Leverden Nederlandse bedrijven gifgassen aan Irak?

26 apr 05 - Door Mirjam Bartelsman en Reijer Zwaan

Frans van Anraat

Een Amerikaanse advocaat wil twee Nederlandse bedrijven aansprakelijk stellen voor het leveren van chemische grondstoffen aan Irak.


Het gaat om de bedrijven Melchemie in Arnhem en KBS Holland, voorheen gevestigd in Terneuzen. Volgens Pitts blijkt de betrokkenheid van de Nederlandse bedrijven uit documenten van de VN-wapeninspecteurs, de zogenaamde Full Final and Complete Disclosure (FFCD). Deze lijst werd in de jaren na de eerste Golfoorlog opgesteld door medewerkers van het Iraakse wapenprogramma en vervolgens gecontroleerd door de wapeninspecteurs. Pitts kreeg de lijst van de Iraakse regering. Volgens de Nederlandse wapeninspecteur Jan Rozing gaat het hier om betrouwbare documenten, die slechts in zeer kleine kring bekend zijn.

Melchemie erkent dat het grondstoffen aan Irak heeft geleverd, maar laat via een advocaat weten altijd zorgvuldig te werk te zijn gegaan en steeds te hebben gecontroleerd of grondstoffen gebruikt konden worden voor de productie van chemische wapens.

De betrokkenheid van Nederland werd al eerder duidelijk toen de Nederlandse zakenman Frans van Anraat een half jaar geleden in Amsterdam werd gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.

Gary Pitts vertegenwoordigt honderdduizend Amerikaanse soldaten. Zij ademden giftige gassen in tijdens de eerste Golfoorlog. Sindsdien kampen zij met ernstige gezondheidsproblemen. Hoe gevaarlijk gifgas is, bleek wel na de aanvallen op Halabjah in 1988. Duizenden Koerdische mannen, vrouwen en kinderen kwamen om het leven na de aanval van Saddam Hoessein.

Tags:
gifgassen,
irak,
chemicaliŽn,
amerikaanse,
advocaat,
golfoorlog,
syndroom,
gezondheid,
Mirjam Bartelsman,
Reijer Zwaan,
Saddam Hoessein,
Frans van Anraat,
26 april 2005,
Gary Pitts

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief