Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Wekelijks opname tientallen kinderen met alcoholvergiftiging

18 apr 06 - Door Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Wekelijks opname tientallen kinderen met alcoholvergiftiging

Het aantal kinderen dat door drankmisbruik in coma in het ziekenhuis belandt groeit snel. Kinderartsen slaan alarm over deze onrustbarende trend.

"In Nederlandse ziekenhuizen worden per jaar tussen de vijfhonderd en duizend kinderen met een alcoholvergiftiging opgenomen", aldus kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Sinds 1999 heeft hij in zijn ziekenhuis het aantal opnames zien verzestienvoudigen.

Het gaat vooral om jonge meisjes van 12 tot 14 jaar die in korte tijd veel sterke drank drinken. Van der Lely: "Je moet dan denken aan 1 tot 1,5 liter sterke drank binnen 2 uur".

Ook kinderarts Hans den Ouden van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse ziet regelmatig pubers in coma verschijnen op de spoedeisende hulp. "Ik ben nu vierentwintig jaar kinderarts, en de eerste tien jaar heb ik nooit een kind met alcoholvergiftiging gezien. Nu moet ik er regelmatig één per week opnemen".

Den Ouden vertelt vanavond in NOVA dat hij drie kinderen van 13, 15 en 16 jaar in één nacht moest opnemen op de kinderafdeling. De pubers kwamen van verschillende feestjes. Door een alcoholvergiftiging kan bij kinderen blijvende schade aan de hersenen optreden. Het kan ook leiden tot een ademstilstand of een fatale hartritmestoornis. Een reportage.

NB. Ouders en kinderen met vragen over alcoholgebruik kunnen terecht op Alcoholinfo.nl of bellen de alcoholinfolijn op telefoonnummer 0900-5002021 (10 ct. p/m, bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur)

Tags:
alcohol,
misbruik,
kinderen,
tieners,
jongeren,
alcoholvergiftiging,
judith,
pennarts,
18,
april,
2006,
ziekenhuis,
arts,
kinderarts,
nico,
van,
der,
lely,
regio,
delft,
coma

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief