Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

NOVA documentaire 'De Gelukzoeker'

26 aug 06 - Door Twan Huys, Reijer Zwaan, Kika Vliegenthart

Kijk of luister naar: NOVA documentaire 'De Gelukzoeker'

Voor de NOVA-documentaire 'De Gelukzoeker' volgde Amerika correspondent Twan Huys een jaar lang Ayaan Hirsi Ali tijdens haar reizen door de Verenigde Staten.

Het is het jaar van Ayaan's opkomst in Amerika en haar ondergang in Nederland. De NOVA ploeg volgde haar tijdens cruciale momenten die zich het afgelopen jaar in haar leven hebben voorgedaan. De uitzending van Zembla, de beslissing van minister Verdonk haar paspoort in te nemen, het moment waarop Ayaan haar paspoort weer terug kreeg en de val van het kabinet Balkenende II.

Ayaan Hirsi Ali reageert voor het eerst op de uitzending van Zembla en op het besluit van haar vriendin Rita Verdonk haar paspoort in te nemen. Kort nadat Hirsi Ali haar paspoort weer terug krijgt, krijgt ze een telefoontje van Rita Verdonk. In NOVA vertelt ze:

''Ik was verbaasd en kreeg kippenvel. Dit was het laatste wat ik had verwacht. Rita nodigde me uit voor een glas wijn en wilde er nog eens rustig over praten. Ze vertelde me dat ze alles recht ging zetten wat krom was in Nederland." "Ze is enorm populair, maar heeft geen partijprogramma. De geschiedenis wijst uit dat het gevaarlijk is als men zoveel macht krijgt.''

Hirsi Ali komt in april 2005 als onbekende aan in de VS en valt op tijdens het Time 100 evenement waar ze wordt uitgekozen tot een van de honderd meest invloedrijke wereldburgers. Vanaf dat moment krijgt ze toegang tot de politieke -en culturele elite in Amerika en komt in contact met wereldleiders als de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, oud-buitenlandminister Henry Kissinger en de huidige V.S. minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice.

Tegelijkertijd leidt de uitzending van een Zembla documentaire over de leugens rondom haar vluchtverhaal tot haar vertrek uit de Nederlandse politiek.

Lees ook het interview met Twan Huys in VARA TV Magazine van 26 augustus 2006

Tags:
twan,
huys,
reijer,
zwaan,
kika,
vliegenthart,
26,
augustus,
2006,
documentaire,
ayaan,
hirsi,
ali,
verenigde,
staten,
rita,
verdonk
 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief