Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Handelsverbod blauwvin-tonijn afgewezen

18 mrt 10 - Door Hein Hansen

Kijk of luister naar: Handelsverbod blauwvin-tonijn afgewezen

De deelnemers aan de driejaarlijkse Cites-conferentie in Doha hebben vandaag een verbod op de internationale handel in blauwvintonijn met ruime meerderheid afgewezen.


De extreme overbevissing van de vis bedreigt de soort in zijn voortbestaan. De EU en de Verenigde Staten steunden een verbod, maar Japan was fel tegen. Er zwemt steeds minder vis in zee. En al worden de vangstquota elk jaar flink aangescherpt, voor de blauwvintonijn komt het einde nu echt in zicht.

(NB. De bovenstaande reportage is van mei 2009)

Overbevissing
De blauwvintonijn komt voor in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Al jaren waarschuwen wetenschappers voor overbevissing. De tonijnpopulatie kan zich daardoor niet meer herstellen.  

Almadraba
Duizenden kilometers zwemt de Thunnus Thynnus, de blauwvintonijn, de Atlantische Oceaan door, waarna ze elk jaar in grote scholen de Straat van Gibraltar binnen zwemmen om zich in het warme water van de Middellandse Zee voort te planten. En al duizenden jaren eindigen ze daar in de netten van de almadraba, de oudste nog in praktijk gebrachte visserijmethode.

Succes
De Romeinen aten de exclusieve vis al, twintig eeuwen later is het de Japanse sushi waarin de tonijn verdwijnt. Maar nu dreigt de blauwvintonijn definitief aan zijn succes ten onder te gaan.

Tags:
blauwvintonijn,
sushi,
vis,
19 mei 2009,
visserij,
Hein Hansen

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief