Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Kritiek op versnelde adoptie Haïti

19 jan 10

Kijk of luister naar: Kritiek op versnelde adoptie Haïti

Zo'n honderd adoptiekinderen uit Haïti komen versneld naar Nederland toe. Het eerste vliegtuig om de kinderen op te halen is gisteren vertrokken.

Ouders
Het gaat om kinderen die al in de adoptieprocedure zaten. Onder hen zijn ook negen kinderen die zijn afgestaan voor adoptie, maar nog geen Nederlandse ouders hadden gevonden. De versnelde procedure is een beslissing van het ministerie van Justitie, het afgelopen weekend. Het was de bedoeling dat de adoptiekinderen vandaag naar Nederland zouden worden overgevlogen. Maar door de drukte op het vliegveld kan het toestel niet vertrekken. De nieuwe adoptieouders in Nederland krijgen vanavond tijdens speciale bijeenkomsten tips en instructies hoe ze met de getraumatiseerde kinderen om moeten gaan.

Begeleiding
Maar niet iedereen is blij met de beslissing om de kinderen versneld naar Nederland te halen. Het lijkt een fraai gebaar van minister Ernst Hirsch Ballin om een aantal kinderen versneld toe te laten, maar dat is het niet. Dat zegt René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie. Hij waarschuwt al tientallen jaren voor adoptie uit landen waar chaos heerst. Hij vindt dat de ouders die deze kinderen zonder uitgebreide procedure adopteren, verplichte begeleiding moeten krijgen van deskundigen.

Vanuit het weeshuis in Haïti een verslag van correspondent Willem Lust. In de studio een discussie tussen René Hoksbergen en Roelien Ruiter, zij adopteerde ooit haar zoon Alexander uit Haïti.

NB: Lees ook de weblog: Ik heb een kind in Haïti, van verslaggeefster Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland.

Tags:
Ha´ti,
adoptie,
RenÚ Hoksbergen,
Willem Lust,
Merel Miedema,
Bart Klijberg,
Jan Reiff,
Pepijn Hentenaar

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief