Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Israëlische bouwactiviteit in Oost-Jeruzalem

7 jul 10

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak gisteren met de Amerikaanse president Barack Obama. Het gesprek in het Witte Huis is een nieuwe poging om de verstoorde relatie tussen de twee landen te herstellen en daarna weer een begin te maken met de vredesonderhandeling tussen Israël en de Palestijnen.


Hoop
In hun gesprek sprak Obama de hoop uit dat Israël en de Palestijnen voor september beginnen met directe onderhandelingen, voordat een gedeeltelijke stop op het uitbreiden van Joodse nederzettingen afloopt. Israël en de Palestijnen namen sinds mei deel aan indirecte gesprekken, waarbij de VS als bemiddelaar optreden. De Palestijnen willen pas overgaan tot directe onderhandelingen als Israël volledig stopt met de bouw van nieuwe nederzettingen in Palestijns gebied.

Bouwstop
Op 25 november vorig jaar stelde Netanyahu een tijdelijk bouwstop in voor de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Voor de Palestijnen een mager gebaar omdat de bouwstop nadrukkelijk geen betrekking heeft op Oost-Jeruzalem. Netanyahu kondigde in maart van dit jaar aan dat de bouw van nederzettingen daar gewoon door gaat. Dit is tegen het zere been van de Verenigde Staten en de Palestijnen die willen dat Israël deze bouwactiviteiten staakt.

Eeuwig, ondeelbaar
Israël ziet Jeruzalem als de 'eeuwige, ondeelbare hoofdstad' van het land terwijl de Palestijnen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van Palestina beschouwen. De snelle groei van nederzettingen in het gebied maken een eventuele toekomstige deling van de stad vrijwel onmogelijk.

In NOVA vanavond een overzicht van de Israëlische bouwactiviteiten in Oost-Jeruzalem.

(Foto: Flickr/
gnuckx)

Tags:
Oost-Jeruzalem,
Israel,
Palestina,
Palestijnen,
Westerlijke Jordaanoever,
Barack Obama,
Benjamin Netanyahu ,
Dieuwke van Ooij,
Ankie Rechess ,
7 juli 2010

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief