Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Goede zorg: verantwoordelijkheid arts of patiënt?

18 aug 10

Kijk of luister naar: Goede zorg: verantwoordelijkheid arts of patiënt?

Wie is er verantwoordelijk voor goede zorg, de arts of de patiënt? Na artsen die in opspraak raakten in Enschede, Emmen en Amstelveen werd eind juli in Purmerend afscheid genomen van een orthopedisch chirurg.


Groot risico
De raad van bestuur van het Waterlandziekenhuis in Purmerend heeft besloten "afscheid te nemen" van orthopedisch chirurg C.W. de Bruin. Een onafhankelijke onderzoekcommissie concludeert dat de chirurg "een te groot risico vormt" voor het ziekenhuis, en dus de patiënten.

Rapport
Volgens het rapport van de onderzoekscommissie zou de chirurg een omstreden methode hebben toegepast bij rugingrepen (Dynesys-ingreep). De vaardigheid van De Bruin met deze methode zou ook nog eens "kwestieus" zijn en de behandeling zou in veel gevallen een experimenteel karakter dragen. Röntgenfoto’s bevestigen het beeld dat operaties onzorgvuldig zijn uitgevoerd. Ook de communicatie met de patiënten is beneden de maat. Tot slot ging De Bruin zijn eigen gang en liet hij zich niet aanspreken op "mogelijke verkeerde gevolgen van de behandeling", vermeldt het rapport.

Klachten

Inmiddels zijn er 54 klachten binnen gekomen over de chirurg. De onderzoekscommissie verwacht dat dit aantal nog zal toenemen en dat een substantieel aantal klachten gegrond zal worden verklaard.

in NOVA vanavond een reportage over de situatie in Purmerend. In de studio zit Johan Legemaate, bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Waarom kunnen artsen soms jarenlang fouten maken, zonder dat er wordt ingegrepen?

Tags:
gezondheidszorg,
gezondheisrecht,
C.W. de Bruin,
Waterlandziekenhuis Purmerend,
Jane van Laar,
Judith Pennarts,
18 augustus 2010,
Johan Legemaate

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief