Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Terrorist of toerist?

31 aug 10

Kijk of luister naar: Terrorist of toerist?

De twee Jemenitische mannen die gisterochtend zijn aangehouden op Schiphol staan niet op de noflylist van de Amerikaanse overheid. De mannen zitten vast 'op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het het voorbereiden van een terroristisch misdrijf', laat het OM weten.


Verdachte voorwerpen
De mannen, uit Alabama en Tennessee, zaten op een vlucht van Chicago naar Amsterdam. In de ruimbagage van één van de mannen zijn verdachte voorwerpen gevonden tijdens een controle bij een binnenlandse vlucht in de Verenigde Staten. Deze zijn op zichzelf niet illegaal of gevaarlijk. Het zou gaan om een mobiele telefoon die aan een fles was bevestigd, drie aan elkaar geplakte mobiele telefoons, een stanleymes, drie grote messen en aan elkaar getapete horloges. Ook zou een van de mannen 7000 dollar aan contant geld bij zich hebben gehad. Er zijn geen explosieven aangetroffen.

Onderzoek
De Amerikaanse autoriteiten zouden in het onderzoek naar de mannen samenwerken met het Nederlandse OM. Volgens Amerikaanse media wordt er inmiddels in Detroit, Memphis en Alabama onderzoek gedaan naar hen.

In NOVA vanavond meer over de aanhoudingen op Schiphol. In de studio is Edwin Bakker van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael.

Tags:
31 augustus 2010,
Schiphol,
Terrorisme,
Hein Hansen,
Ad van Oosten,
Karel Ornstein

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief