Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Media in de VS zijn wél belangrijk

4 SEP 09 - Willem Lust in Amerika

Weer terug in New York, met de penetrante rooklucht nog in de kleren na een paar dagen branden bekijken in Los Angeles. Het besluit om af te reizen naar zo’n rampgebied is altijd moeilijk. Amerika wordt elke dag wel ergens door een natuurrampje getroffen; The Weather Channel leeft ervan.


Dus kijk je zo’n brand een paar dagen aan, en wanneer dan besloten wordt dat het uitzendingwaardig is, dan arriveer je bijna altijd aan de late kant. Dat is bij NOVA niet anders dan bij het Nos-journaal of bij RTL, weet ik.

Op zoek naar vlammen
Dus op de dag dat wij draaiklaar in LA waren, begonnen ze de brand al redelijk onder controle te krijgen. Het bleef natuurlijk een enorme catastrofe, maar het zal u verbazen hoeveel je nog vruchteloos rond kunt rijden op zoek naar vlammen en bewoners die bezig zijn om snel wat koffers, matrassen en huisdieren op het dak van de auto te binden.

Respect
In het gebied zijn veel wegen afgesloten, met politieauto’s die dwars over de weg staan. Maar als je zegt dat je journalist bent en je perskaart laat zien, dan mag je altijd - altijd! - doorrijden. De politiemensen zijn zonder uitzondering beleefd en uiterst behulpzaam. Er is in de Amerikaanse cultuur een fundamenteel besef dat de media belangrijk zijn en met enig respect behandeld moeten worden.

Buiten beeld
Dat is in Nederland anders. Neem de vuurwerkramp in Enschede. Dat hele gebied is een week lang geheel afgesloten geweest voor alle journalisten en camera’s. De dienstdoende politici en ambtenaren vonden het waarschijnlijk verstandig om de gevolgen van het gemeentelijk vergunningenbeleid buiten beeld te houden. Een paar dagen na de grote klap probeerden een paar voorlichters nog wel een stadsbus met journalisten door het rampgebied te rijden, maar die werd direct aan de rand van het rampgebied alweer door een politieman teruggestuurd. Klemmende verzoeken om, al was het alleen al voor de historische verslaglegging, in elk geval één tv-camera en één fotograaf binnen te laten - die dan hun materiaal aan alle media ter beschikking konden stellen - werden schouderophalend afgedaan. Een kwestie van cultuur.

Koninklijk Medeleven
Dat er toch nog tv-beelden zijn uit de verwoeste wijk is geheel te danken aan een Duitse ZDF-ploeg die ter plaatse was voordat het Nederlandse anti-media beleid vorm kon krijgen; en omdat Koningin Beatrix op een dag het gebied ging bekijken; om het Koninklijk Medeleven aan het volk te tonen mocht er toen natuurlijk wel weer gefilmd worden.

Vijftig!
En nu we het er toch over hebben. Volgende week komen Willem-Alexander en Máxima naar New York, om te vieren dat 400 jaar geleden een Engelsman in Nederlandse dienst het eiland Manhattan bezocht. Weet u hoeveel journalisten, cameramensen en fotografen dat gaan verslaan? U gaat het niet geloven. Vijftig! En dat zijn alleen nog maar de Nederlanders. Misschien komt er ook nog wel een Amerikaan kijken wat er toch allemaal aan de hand is.

Tags:
Willem Lust
 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief