Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Kabinet van Nationale Eenheid

20 FEB 10 - Door Jan Blankestein - Amstelveen

De kabinetsleden van de PvdA in het kabinet Balkenende4 hebben hun ontslag aangeboden. Daarmee is duidelijkheid geschapen over het Uruzgan-dossier. Alles blijft zoals het in 2007 is besloten. Burgers en militairen weten waar ze aan toe zijn.


Ongelofelijk slecht politiek beleid van het CDA. In een tijd van economische crisis kan het kabinet de eenheid niet overeind houden om een militaire inspanning in stand te houden die ons land 1 tot 1,5 miljoen euro per dag kost. En dat alleen maar om vriendje van de VS te mogen zijn. Trouw schrijft dat de ministerraad gisteren in gegaan is met het advies van de CDA-top het kabinet overeind te houden. Daarin is Balkenende niet geslaagd. De incompatibilité des humeurs tussen de heren Verhagen en Bos maakte dat onmogelijk.

Bos is door Verhagen een kunstje geflikt en dus moest Verhagen een stap terug doen. Balkenende bleef achter Verhagen staan en het PvdA-smaldeel stapte op. De Nederlandse burger en het bedrijfsleven betalen voor de gevolgen daarvan de prijs. Maar welke politicus maakt zich daar druk over op dit moment? Als HM de ontslagaanvragen accordeert kunnen over 89 dagen verkiezingen worden gehouden voor de 2e Kamer.

Ik schets het volgende scenario: de eerste formatieopdracht gaat naar een links/liberale regering (PvdA, GL, SP, D66). Dat lukt niet. De volgende variant is een rechtse minderheidsregering van CDA en VVD met steun van de PVV. De PVV gedoogt dit kabinet, levert zelf geen kabinetsleden maar praat wel mee met het formuleren van de beleidsvoornemens. Lukt ook niet. We zijn dan 3 maanden verder.

De 3e poging, de tijd dringt, is de vorming van een Kabinet van Nationale Eenheid, bestaande uit deskundige mannen en vrouwen uit het bedrijfsleven, de wetenschap en beleidsmakers. Ze kunnen animositeit hebben met een politieke richting maar dat is geen noodzaak. En die gaan ons land door de crisis loodsen. Zo kijk ik naar de toekomst. Jan Blankestein

Tags:
Uw Verhaal

Meer over dit onderwerp

Andere items op de site

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief