Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages; zoek op trefwoord, datum of bekijk de dossiers.

Opinie: De Nightmare in Bangkok

20 MEI 10 - Door Johan H. in Bangkok

Het verhaal achter de 'Nightmare' in Bangkok ligt erg gevoelig en is diep.


Het begon allemaal toen Thaksin aan de macht kwam en het volk verdeelde door luchtkastelen te beloven aan de arme bevolking van het platteland, die later dus de rooie shirtjes werden.

Helpende hand
Omdat deze mensen onontwikkeld zijn en erg primitief en passief in hun kleine wereldje leven, hebben ze daardoor problemen om hun leven efficiënt in te delen en leven dus van dag tot dag. Daardoor verwachten zij van elke regering, voor en na Thaksin, om voor hun tekortkomingen in te schieten en ze de helpende hand  te bieden, zoals hypotheken en leningen.Bom
Het Thaksin Regime speelde daar handig op in en kreeg daardoor de absolute meerderheid in de regering, omdat het grootste gedeelte van de bevolking bij deze groep behoort. Vanwege de lage of geen educatie van deze bevolkinsgroep was het voor Thaksin en zijn cronies makkelijk om de boel te besodemieteren en indirect hun eigen zakken te vullen. De bom barstte toen Thaksin zijn aandelen, waar hij geen aangifte van had gedaan en die hij verborgen hield, belasting vrij verkocht aan Termasek, een pension investments fund, van Singapore. Hij werd dus door een coup afgezet en na verkiezingen, opgevolgd door zijn corrupte cronies, een daarvan was zijn zwager.

Demonstraties
Volgens de reportages van NOVA wordt deze bevolkingsgroep genegeerd door de zgn. elite wat dus eigenlijk niet het geval is. Het grootste gedeelte van deze rooie shirts die in Bangkok in de demonstraties zaten waren eigenlijk gepaaid met luchtkastelen en dagelijks handouts door Thaksin en de leiders, die dus onder aanwijzingen van Thaksin handelden, om hun huizen te verlaten en de gouden eieren te ontvangen in Bangkok, als de demonstraties naar tevredenstelling voor de rooie shirts zou aflopen en ze hun doel zouden bereiken, nl. een nieuwe regering gevuld met rooie shirtjes leiders en de corrupte verklaarde en vervolgde Thaksin, die dus nu als terroristen leider op de lijst van most wanted staat, weer terug te halen en als prime-minister weer te laten dienen.

Ontzag
Het moet ook vermeld worden dat het grootste gedeelte van die rooie shirts eigenlijk niet gewelddadig zijn. Maar het is een handjevol waarvan de meesten eigenlijk in de slums van Bangkok leven die tegen betaling het geweld en de ravage hebben veroorzaakt. Desondanks doet het er niet toe dat ze daardoor onschuldig zijn. Ze hebben geen ontzag voor wet en regel en hebben veel ellende en schade veroorzaakt, daardoor was het gerechtvaardigd dat de regering eindelijk ingreep.

Tijdbom
Dat daardoor slachtoffers zijn gevallen was niet te vermijden, ze hadden nl. al genoeg waarschuwingen gehad en die allemaal de wind in geslagen. Dus in plaats medelijden te hebben met deze outlaws moet je wel eerst naar de feiten kijken, niet de regering met de soldaten en de politie zijn de barbaren, het zijn de red shirts zelf die naar niemand willen luisteren en incompetent zijn om hun eigen leven efficiënt te leiden. Daardoor is dit probleem nog lang niet over en blijft een tikkende tijdbom die elk moment weer kan ontploffen.

Tags:
Bangkok

Uw verhaal reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

captcha

Reacties die niet in overeenstemming zijn met de NOVA reactie
richtlijnen zullen verwijderd worden. Meer informatie hier over vindt u in de reactie FAQ

 

Extra Informatie

Nieuwsuur Op Tv

Maandag t/m Vrijdag
22:00 - 22:52 uur op Nederland 2
Zaterdag
22:00 - 22:30 uur op Nederland 2
Zondag
22:00 - 22:10 uur op Nederland 2

Op de Site

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.
Zoek op trefwoord of bekijk de NOVA-dossiers.

NOVA Archief